✔️ بازار ثانویه بورس – اهمیت و ویژگی های آن – حمید فروغی

همانطور که در آموزش بازار اولیه بورس گفته شد، داراییهایی که برای اولین بار عرضه شدهاند در آن معامله میشود. اکنون به بررسی بازار ثانویه بورس و کلیات آن میپردازیم.
بازار ثانویه بورس (secondary market)
داراییهایی که در بازار اولیه مورد معامله قرار گرفته است. جهت معاملات بعدی نیاز به بازار ثانویه میباشد.
بازار ثانویه به منظور فراهم شرایط داد و ستد اوراق انتشار یافته در بازار اولیه و همچنین افزایش امکان نقدشوندگی آنها بنا شده است. برای مثال شخصی که سهام یک شرکت را در پذیرهنویسی خریده و حال قصد فروش این سهم را دارد. باید برای فروش آن از طریق بازار ثانویه اقدام به فروش آن بنماید.
در نتیجه میتوان گفت که کلیه معاملات سهام در بازار بورس، جزو دسته بازار ثانویه میباشد. همچنین اوراق بهادر بین سرمایه گذاران معامله میشوند و شرکتها در آن هیچ نقشی ندارند.
وجود بازار ثانویه بسیار ضروری و تعیین کننده است. چرا که امکان نقدشوندگی و معاملهگری مستمر اوراق را ایجاد میکند. شرکت های بورسی از سررسید قرارداد ترسی ندارند که مثلا شخصی تمام و کمال پولش را درخواست کرده و به شرکت فشاری وارد شود. و به لطف بازار ثانویه، میتوان بصورت بی نهایت با پول سرمایه گذاران فعالیت کرد. همچنین بوسیله این بازار می توانید عمل جذب و افزایش سرمایه خود را انجام دهید.
ساختار و عملکرد بازار ثانویه بورس
بورس اوراق بهادر یکی از مهمترین نهادهای بازار ثانویه برای معاملههای اوراق بهادر و سهام میباشد. بازار ثانویه میتواند شامل انواع سهام، اوراق قرضه و… مورد معامله قرار بگیرد.
حجم معاملات در بازار ثانویه نسبت به بازار اولیه بسیار بیشتر است. چرا که این بازار به جهت فراهم سازی معاملات اوراق انتشار یافته و نقد شوندگی در بازار اولیه میباشد. در صورتی که بازار ثانویه برای شرکتها محلی است که میتوانند بر معاملات، بصورت هدفمند مدیریت و نظارت داشته باشند.
قیمت گذاری در بازار ثانویه
همانطور که میدانید در بازار اولیه قیمت اوراق بهادر از همان ابتدا بر اساس قیمت اسمی مشخص میشود، در حالی که در بازار ثانویه قیمتها بر اساس عملکرد و اندازه عرضه و تقاضا تعیین میشود.
ویژگیهای بازار ثانویه
✔️هزینه کمتر معاملات به جهت حجم بالای معاملهها
✔️ایجاد نقدینگی برای سرمایه گذاران. هر فردی که نیازمند به فروش داشته باشد میتواند به دلیل حضور تعداد زیاد خریداران، اقدام به فروش اوراق خود بکند.
✔️تاثیر گذاری مستقیم اخبار و اطلاعات بر قیمت سهامها در بازار ثانویه
✔️وجود قوانین و مقررات جدی از جانب دولت
✔️جایگزینی برای پس انداز
✔️کمک و تاثیر گذاری عرضه و تقاضا به کشف قیمت بازار
مهم ترین دلایل اهمیت بازار ثانویه
- تضمین نقدینگی برای سرمایه گذاران چرا که خرید و فروش اوراق بهادر به راحتی امکان پذیر است.
- بازار ثانویه بعنوان یک شاخص خوب برای ارئه شرایط اقتصادی یک کشور میباشد که رشد و یا افت بازار سهام به ترتیب نشانگر رونق یا رکورد در اقتصاد است.
- ایجاد یک فرصت برای سرمایه گذاران تا از پول راکد خود برای سود دهی و البته حفظ ارزش سرمایه استفاده نمایند.
- کمک به شرکتها تا بر ادراک عمومی کنترل و مدیریت داشته باشند.
تفاوت های بازار اولیه و بازار ثانویه
- در بازار اولیه از درآمد فروش سهام به شرکت منتشر کننده، اوراق تعلق میگیرد. ولی در بازار ثانویه این درآمد متعلق به سرمایهگذاری است که اوراق خود را میفروشد.
- در بازار اولیه سهامها به شکل قیمت اسمی فروخته می شوند که عموما دچار نوسانات نمیشوند. در حالی که در بازار ثانویه قیمتها دائم در نوسان هستند.
- در بازار اولیه از راه فروش اوراق در بانک سرمایه گذاری انجام میشود در حالی که در بازار ثانویه سرمایه گذاران از طریق کارگزارها، معاملات خود را انجام می دهند.
- در بازار اولیه شرکتها، سهام خود را برای اولین بار از راه عرضه عمومی میفروشند در حالی که در بازار ثانویه، سرمایه گذاران سهامی که در گذشته معامله کرده را از طریق بورس اوراق بهادر معامله میکنند.
دیدگاهتان را بنویسید