✔️ آموزش بازارهای مالی – انواع بازارهای مالی – حمید فروغی

آموزش بازارهای مالی (Financial Markets)
بازارهای مالی بازاری هستند که در آن افراد به مبادله اوراق سهام، اوراق قرضه، اوراق مبتنی بر کالا، رمز ارز، ارزهای جهانی و غیره می پردازند و از این مبادلات سود و زیان بدست می آورند.
بازار های مالی به عنوان یک واسط میان خریداران و فروشندگان است تا به سادگی همدیگر را پیدا کنند و با توجه به نیازهای خود دارایی ها را مبادله کنند.
صرفا ارزش دارایی هایی که در بازارهای مالی معامله می شوند ارزش واقعی آن ها نیست و می تواند متفاوت باشد.
ارزش دارایی ها در کوتاه مدت بر مبنای میزان عرضه و تقاضا تعیین می شود اما در نهایت به سمت ارزش ذاتی خود حرکت می کنند.
زمانی که یک دارایی به بیش از ارزش واقعی خود معامله می شود می تواند دلایل منطقی یا هیجانی داشته باشد و یک سرمایه گذار یا معامله گر باید به این موضوع آگاه باشد.
چند مورد از مزیتهای بازارهای مالی:
- سرمایه گذاری با هدف حفظ ارزش پول و کسب سود
- سهولت در تامین مالی برای شرکت ها
- کمک به رشد اقتصاد
- قابلیت نقد شوندگی بالا
- فرصتی برای استقلال شغلی
- شفافیت سازی در فعالیت های اقتصادی شرکت ها
مهم ترین بازارهای مالی
بازارهای مالی بر اساس نوع ساز و کار و متمرکز بودن انواع مختلفی دارند و می توانند محدود به یک کشور و یا بین المللی باشند. اکنون به معرفی انواع بازارهای مالی می پردازیم.
بازار سهام (بورس)
یکی از رایج ترین و قدیمی ترین نوع بازارهای مالی، بازار سهام یا همان بورس است که در آن سهام شرکت های مختلف خرید و فروش می شود. به بازار بورس بازار سرمایه نیز گفته می شود.
هدف ما از خرید سهام، سهیم شدن در سود و زیان شرکت هاست و طبیعتا یک سرمایه گذار برای کسب سود از این بازار باید قبل از خرید سهام شرکت مورد نظر در مورد آن تحقیقات لازم را انجام دهد تا مطمئن باشد که آن شرکت در آینده توانایی سود سازی برای سهامداران را خواهد داشت.
هر چه شرکت از نظر بنیادی قوی تر باشد امکان سودسازی آن در آینده نیز بیشتر است و ریسک کمتری برای سرمایه گذاری خواهد داشت.
شرکت هایی که بنیاد قوی دارند معمولا در بازارهای نزولی نیز کمتر آسیب می بینند.
اما گاها شرکت های غیر بنیادی نیز فرصت های خوبی برای کسب سود فراهم می کنند که افراد به دید صرفا معامله گری می توانند از این فرصت ها استفاده کنند.
خرید و فروش سهام به شیوه های مختلفی انجام میشود، سرمایه گذاران میتوانند بصورت حضوری در سازمان بورس و همچنین بصورت غیرحضوری از سیستم کارگزاری ها معاملات خود را انجام دهند که امروزه روش دوم بسیار مرسوم تر است.
شما می توانید با ثبت نام در سامانه سجام به شکل غیر حضوری احراز هویت خود را انجام داده و سپس در یک کارگزاری برای انجام معاملات ثبت نام کنید.
کارگزاری های مختلفی وجود دارند که با یک جستجوی ساده در اینترنت می توانید آن ها پیدا کنید و معروف ترین آن ها کارگزاری مفید، آگاه، فارابی و غیره می باشند که هر یک مزایای خاص خود را به نسبت کارگزاری دیگر دارند.
در بازار بورس خرید سهام امری ساده میباشد اما انتخاب سهام مناسب و همچنین زمان مناسب برای خرید و فروش نیازمند تجربه و آموزش است تا از ضررهای مالی جبران ناپذیر جلوگیری کنیم.
پیشنهاد میکنیم مقاله روش های انتخاب سهم مناسب در بازار بورس را بخوانید.
بازار اوراق قرضه
یکی از انواع اوراق بهادر اوراق قرضه می باشد که عموما توسط دولت منتشر می شود و سود تضمین شده با سررسید مشخص عاید سرمایه گذاران می کند.
این اوراق با هدف تامین سرمایه لازم برای پروژهها و حتی جبران کسری بودجه به خصوص در کشور ما منتشر می شود و یکی از سیاست های انقباضی در سیاست های کلان اقتصادی توسط دولت ها می باشد.
به خصوص در کشور ما به دلیل تورم و نقدینگی بالا، دولت با انتشار این اوراق سعی در جمع آوری نقدینگی از جامعه می کند تا در زمان هایی که کسری بودجه وجود دارد به جای استقراض از بانک مرکزی و چاپ پول که منجر به افزایش پایه پولی و تورم می شود، این پول را به نوعی از جامعه قرض بگیرد و اثرات تورمی کمتری حاصل شود.
در کشور های با اقتصاد قوی تر معمولا به دلیل تورم های تک رقمی و کنترل شده و بهره های بانکی جزئی، مردم عادی و سرمایه گذاران نیز از این اوراق استقبال می کنند ولی در کشور ما متاسفانه به دلیل تورم بالا خرید این اوراق توسط افراد توجیه اقتصادی ندارد و دولت در این جور مواقع با الزام بانک ها و صندوق های سرمایه گذاری این اوراق را به فروش می رساند.
بازار مشتقات
به زبان ساده در این بازار معامله بر روی ارزش داراییهایی از قبیل کالاها، سهام، شاخص و ارز دیجیتال می باشد. بنابراین دارایی مشتقات به تنهایی دارای ارزش نیستند بلکه مرتبط با ارزش یک دارایی می باشند.
در این بازار می توان در هر چیزی مانند اوراق قرضه، کالاها، انواع سهام، انواع ارزها، شاخص بازار و… بصورت دو طرفه معامله کرد. یعنی از رشد و همچنین نزول قیمتها می توان به سود دهی رسید.
بازار ارزهای دیجیتال (Cryptocurrency)
یکی از جدیدترین انواع بازارهای مالی میباشد که در چند سال اخیر توجهات زیادی را به خود جلب کرده و فرصت های سرمایه گذاری عالی را فراهم کرده است.
این بازار از نوع غیر متمرکز بوده و در حال حاضر حجم مبادلات قابل توجهی در آن صورت می گیرد.
هدف از ساخت رمز ارزها در ابتدا حذف واسطه های پولی بین افراد بوده است. یعنی افراد بتوانند بدون واسطه ای مثل بانک ها مبادلات خود را با امنیت بالا انجام دهند.
اما امروزه این بازار اهداف بالاتری را دنبال می کند و برخی از آن ها با ایده های بسیار جذاب از جمله پروژه متاورس سرمایه های کلانی را جذب خود کرده اند.
به دلیل نوسانات قیمتی تند و تیز بازار پرریسکی محسوب شده و ورود به آن بدون آموزش می تواند زیان های بزرگی عاید افراد کند اما از طرف دیگر به دلیل فرصت های عالی کسب سود، افراد آموزش دیده و با تجربه می توانند در کوتاه مدت سودهای بسیار خوبی از این بازار بدست آورند.
از معروف ترین ارزهای دیجیتال میتوان به بیتکوین (BTC) و اتریوم (Ethereum) اشاره کرد.
در آموزش رمزارزها به کلیات و مفاهیم ارزهای دیجیتال پرداخته ایم.
بازار کامودیتی ها یا بورس کالا (Commodities market)
ابتدا بیاییم واژه کامودیتی را معنی کنیم. کامودیتی ها در حقیقیت کالاهایی هستند که قابلیت تبادل با یکدیگر را دارند و شامل مواد خام یا اولیه و حتی کالاهای فرآوری شده می باشند.
کامودیتی ها در دسته های مختلفی قرار می گیرند از جمله:
محصولات کشاورزی: آنها شامل محصولاتی مانند قهوه، ذرت، گندم، سویا، پنبه و الوار هستند.
محصولات دام و گوشت: که شامل گاو زنده، گوشت گاو و شیر هستند.
محصولات انرژی: نفت خام، گاز طبیعی، بنزین بدون سرب، پروپان، اتانول و زغال سنگ در این دسته قرار می گیرند.
فلزات: شامل فلزات گرانبها مانند طلا و نقره و فلزات صنعتی مانند مس، آلومینیوم و پالادیوم می باشند.
در این بازار همانطور که از نامش پیداست یعنی محلی برای معامله و خرید و فروش انواع دارایی و کالاهای فیزیکی میباشد. این کالاها می تواند شامل محصولات خوردنی کشاورزی، سوخت های فسیلی، مواد اولیه و… باشد.
بازار معاملات ارزهای خارجی
یکی از بازارهای غیر متمرکز، تبادل ارزهای خارجی کشورها میباشد که دارای بیشترین حجم نقدینگی و سود دهی را در بازار دارد.
این بازار از انواع سیستمهای کامپیوتری و بروکرها بهره میبرد و مهم ترین فعالان آن شامل انواع بانک ها، شرکتهای کنترل سرمایه و کمپانیهای تبلیغاتی میباشند.
بازار (OTC)یا(Over the counter markets)
بازار OTC یکی از بازار سرمایههای غیر متمرکز و بدون دخالت کارگذارها میباشد. در این بازار سهامها اغلب مورد معامله قرار میگیرد. در بازار OTC حجم نقدینگی کمتری تعلق میگیرد و همچنین شفافیت دیگر بازار های سرمایه را ندارد.
دیدگاهتان را بنویسید