✔️ بازار اولیه بورس – حمید فروغی

شرکتها برای تامین نیازهای مالی خود در جهت توسعه و پیشرفت نیازمند سرمایه گذاری هستند که روش های مختلفی برای تامین مالی برای آن ها وجود دارد.
یکی از این روش ها دریافت وام و تسهیلات از بانک است اما از آنجایی که دریافت وام برای شرکت بدهی آتی همراه با بهره ایجاد میکند ممکن است بهترین روش برای تامین مالی جهت سرمایه گذاری نباشد.
بنابراین روش کم هزینه تری برای جذب سرمایه وجود دارد که استفاده از بازارهای مالی می تواند یکی از این روش ها باشد.
البته لازم به ذکر است برای تامین مالی از بازار بورس باید مرجع ثبت شرکت ها، اظهارنامه و طرح اساسنامه شرکتی که قصد تامین مالی از بازار دارد را بپذیرد و طبیعتا این امکان برای تمام شرکت ها وجود ندارد.
مرجع ثبت شرکت ها باید توجیح شود که شرکت مورد نظر با طرح های توسعه ای که در نظر دارد می تواند در آینده برای سهامداران سودآوری ایجاد کند.
بعد از تایید توسط مرجع ثبت شرکت ها، اطلاعیه ای در روزنامه (که قبلا توسط خود شرکت مشخص شده) در این خصوص درج شده و به اطلاع عموم افراد جامعه می رسد.
در مقاله آموزش بورس به کلیات و معرفی بازار بورس پرداختیم.
بازار اولیه بورس (Primary Stock Market)
بازار اولیه بورس زمانی شکل میگیرد که یک شرکتی در قالب پذیره نویسی اولیه مقداری از سهام شرکت خود را به شکل عمومی عرضه می کند و با فروش آن تامین مالی انجام می دهد. بنابراین افراد با شرکت در این پذیره نویسی در سود و زیان آتی شرکت سهیم می شوند.
این فرآیند در قالب پذیره نویسی توسط بانک ها یا موسسات مالی انجام میشود و با عرضه اولیه بورس که در خود بازار معاملات انجام می شود متفاوت است.
این اوراق بهادر برای اولین بار صادر شده و با قیمت اسمی 100 تومن برای هر برگ سهم به فروش می رسد.
بازار اولیه اولین فرصتی است که سرمایه گذاران با خرید سهام شرکت مربوطه می توانند، در سرمایه آن سهیم و شریک بشوند. سرمایهها در روز عرضه اولیه سهام، هیچ گونه نقدینگی و یا واریزی به شرکت تعلق نمیگیرد. اما در فردای عرضه همه چیز به روال عادی بر میگردد و سهام مانند مابقی سهامها معامله میشوند. عموما عرضه اولیه سهام برای سرمایه گذاران جذاب می باشد چرا که معمولا بازده 15 تا 25 درصدی را در زمان کوتاهی محقق می سازدد.
مزیتهای بازار اولیه:
✔️تسهیل در رشد سرمایه شرکت ها
✔️عرضه اوراق بهادر توسط شرکت صادر کننده اوراق
✔️کمک به سرمایه گذاران جهت سرمایه گذاریی اموال خود
✔️کسب سرمایه برای اهداف تجاری
✔️دولت با فروش اوراق در این بازار می تواند سرمایه مورد نیاز برای شرکتها را تامین نماید
✔️کنترل چرخه اقتصادی با نقدینگی بیش از حد
✔️کمک به سرمایه گذاری مستقیم خارجی
برخی از معایب بازار اولیه:
- محدودیت در خرید تعداد سهام
- سنگین بودن هزینه پروژه تحقیقاتی اولیه
- امکان فروش مالکان شرکت و در نتیجه کاهش قیمت سهام نیز وجود دارد
- بررسی عمیق و زمان بر جهت تحقیقات اولیه
کاربردهای بازار اولیه بورس
همانطور که میدانید شرکتها برای شروع فعالیت و پروژه های خود نیاز به سرمایه دارند. این سرمایهها میتواند از جنس سهام یا وام باشد. شرکتها میتوانند سهام خود را برای افزایش سرمایه به عموم مردم بفروشند. این کار با ایجاد بازار اولیه بورس صورت میپذیرد.
سرمایه گذاران عموما در بازار اولیه، مبلغ کمتری را به جهت خرید اوراق بهادر در بازار ثانویه پرداخت میکنند. بازار اولیه نقش به سزایی هم بر بازار سرمایه و هم بر کل اقتصاد دارد.
انتشار و ثبت اوراق بهادر در بازار اولیه بورس تحت قوانین و مقررات سختگیرانه ای انجام می شود. و شرکت ها برای این کار موظفند تا بیانیه های خود را به کمیسیون بورس ارائه دهند. و سپس منتظر تاییدیه خود باشند. انتشار اوراق بهادر به سازمانها این امکان را میدهد تا قبل از ورود به بازار ثانویه، سرمایه بیشتری را جذب بکنند. دارایی سرمایه گذاران بر اساس میزان سهام فعلی به آنها ارائه میشود.
نقشهای بازار اولیه
سازماندهی انتشارات جدید اوراق بهادر
این سازماندهی نیازمند چشم انداز و ویژگیهای مرتبط با پروژه است. یکی از نکات مهم برای این سازماندهی، داشتن اطلاعات و دانش کافی درباره ساختار مالی است. سازماندهی انتشارات جدید اوراق بهادر، نیازمند تجزیه و تحلیل پیشنهادهای جدید برای انتشار میباشد.
تضمین اوراق بهادر
تضمین اوراق بهادر به معنی خرید مقدار مشخصی از سهام منتشر شده است که با یک قیمت ثابت تضمین میشود. تضمین کنندگان نقش موثری در موفقیت اوراق بهادر ایفا میکنند.
خدمات تضمین اوراق چه برای شرکتها و چه برای عموم مهم و تعیین کننده میباشد. چرا که شرکتها با تضمین دریافت پول مشخص شده، استرس را از سرمایه گذاران دور میکنند.
توزیع اوراق بهادر جدید
توزیع اوراق بهادر به معنی فروش اوراق به سرمایه گذاران نهایی میباشد. این یک کار تخصصی می باشد که توسط کارگزاران و معامله گران اوراق بهادر انجام میشود.
دیدگاهتان را بنویسید